Minsk

“Utflyttningen från Junibacken var en fest med kofot och bräckjärn!”
Karlsson är emellertid en överlevare. Detta, samt ambassadör Stefan Eriksson och Svenska Institutet, ledde till att Olga, en barnbliotekschef i Minsk, får överta Junibackens fina Karlsson-På-Taketutställning när den skulle tas ur bruk.  Svenska Institutet står för frakt och uppbyggnad – Ivar Inkapööl och Mats Westerberg får delta i återuppståndelsen i Belarus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Minskproj_240wMinskproj_244 Minskproj_252w
Nyckelfärdigt tar Olgas flickor emot utställning, hammare, mejsel och extraskruvlåda tio dagar efter att en Litauisk långtradare stjälpte ut något som av en oinvigd kunde förväxlats med byggsopor.
Valentina har Engelskalexikon i hand och det hjärtliga leendet vi så gladdes över – för så såg det alls inte ut när vi kom …

read OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Karlsson är en man med stil som har en fantastisk förmåga att skapa hemtrevnad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allt blev alltså just som det skulle, men det hade varit ett alldeles underbart äventyr där den Litauiske chauffören redan utanför Junibacken, på bruten engelska väste “custom problem”. Han visste vad han talade om. Att det bland mycket annat hade att göra med att chauffören saknade visum, inte hade T.I.R.- papper och att lastbilen inte var godkänd framkom senare. Svenska ambassaden i Minsk  lyckades ändå få in ekipaget i Vitryssland – rutinerat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så bara drygt ett dygn försenad anlände lastbilen till Biblioteket i Minsks utkanter. Vid vår egen ankomst – efter ett par intressanta timmar hos någon myndighet som skrev ut och stämplade ytterligare några dokument med kyrilliska bokstäver hade biblioteksmadamerna samlats – fulla av förväntan – vid långtradaren. Då lastutrymmets dörrar slogs upp och det just inte såg ut som skinande lekhus, ja då kändes det rätt skönt att inte förstå ryska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Minskproj_032w
Olga har bjudit in oss på rummet! Te med citron, vindruvor och Kosmolskachoklad. Men givetvis är vi egentligen här för dom initiala förhandlingarna inför byggstarten. Direktiven är tydliga: vi ges fria händer, bara hon får ha några bokhyllor kvar i biblioteket… och vi böjer oss direkt för hennes önskemål. Någon timme senare har bibliotekarien, som trodde att hon skulle kunna ha öppet under ombyggnaden, redan försvunnit – för att inte mer visa sig. Tor och Ivar kastade längtande blickar mot kristallkronorna i taket, som är gjutna av aluminium och av yppersta sovjetiska snitt.

Efter tre dagar stod tre hus färdiga, och Sveriges ambassadör Stefan Eriksson kom på besök till “Vasastaden” på barnboksbiblioteket i Minsks förorter. Olga, föreståndaren till etablissemanget, var störtnöjd och Stefan blev glatt förvånad över att bibliotek var kvar i rummet, som inte blivit bara en lekplats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Minskproj_034-53w
Minsk är en säregen plats, på trådbuss nr 53 kl 8.45. Mats har föreslagit att gå omkring med en hink i handen för att bättre smälta in bland lokalbefolkningen, men vi andra tror att vi gör det bra ändå. Försök till exempel identifiera vilka vi som jobbar med Karlsson på Taketutsällningen bland busspassagerarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det tog några taklagsfester, men till sist blev utställningen klar.

 

När utställningen är klar ordnar Elena och Stefan från Svenska Konsulatet i Minsk en fantastisk buffé för alla inblandade. Glädjen och lyckan är total och den spontana sång som inte går att hejda finns att avnjuta på Youtube; Tip-tap.

 

För att komma till våra kundsidor,klicka här